Knuffels breien voor Wit-Russische kinderen

De kleuren van de Koninginnedag-breisels rond de bomen in het centrum beginnen te vervagen, maar de breiclub die ze maakte gaat gewoon door. Elke eerste en derde zaterdag van de maand komt de club bijeen in de Cultuurfabriek. Eigenlijk is het geen ‘club’, maar gewoon een groepje dames die graag breien. Een harde kern en mensen die af en toe meedoen. De breiclub wil verder kijken en niet zomaar een eindje in het wilde weg handwerken. Er moest een goed doel komen. En een sponsor.

Corry Kooij van Bibliotheek Veenendaal en initiatiefneemster voor de Veense breiclub: “Breien geeft voldoening en het is gezellig en hip. Toch is het leuker om een doel voor ogen te hebben. Een collega van het Viseum kende Henneke Leeuwenkamp. Vanuit de Julianakerk regelt zij dat er elk jaar ‘Tsjernobyl’-kinderen uit Wit-Rusland naar Veenendaal kunnen komen. De kinderen doen de dingen die ze thuis ook doen. Dus niet van pretpark naar dierentuin naar rondvaarttochtje. Hun eigen juf komt mee, want er wordt gewoon geleerd. Als ze hier zijn, komen ze met hun gastgezin in de Julianakerk en daar krijgen ze hun knuffel. Zo breien we dus naar een concreet doel toe: Wit-Russische kinderen zeven weken lang een ‘normaal’ leven bieden, zonder armoede en kou.

‘Warmte’ is het sleutelwoord van dit project

En daar komt de link met de sponsor. Het sleutelwoord is immers ‘warmte’. Randewijk Beter Wonen zocht nu juist een project waarbij zij haar filosofie ‘Investeren in bouwen is warmte in je huis’ naar voren kon laten komen. Bert Wagensveld van het Rhenense bedrijf: “Door in je huis te investeren, investeer je in de toekomst, en dus ook in de kinderen. Door je huis bijvoorbeeld beter te isoleren, warmte vast te houden, neem je de verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Dat hoort bij het motto ‘Vandaag beter bouwen voor morgen’. Randewijk Beter Wonen stelt dus de wol voor de knuffels beschikbaar.

Wagensveld vindt dat Corry Kooij ook een knuffel moet breien. “Ja, ik zou dat wel kunnen. Maar weet je wat nou echt leuk zou zijn?” reageert ze. “Als jij eens tussen die vrouwen ging zitten en een leuke olifant in elkaar zou breien!” Voor informatie: ckooij@bibliotheekveenendaal.nl.

 

Download de flyer