Tsja, het is de keuze van de onafhankelijke jury. Het klonk een beetje alsof wethouder Henk Deinum het liever anders had gezien, maar de Amsterdammers van IM Architects en Robin Kerssens gingen er toch echt met de prijs vandoor. Hun ontwerp voor een Boat hûs werd vanmiddag in het Fries Museum als beste gekwalificeerd voor een woonplan in de nieuwe wijk Wiarda ten zuiden van Leeuwarden.

Deinum vertelde dat er ieder jaar ongeveer 100 woningen in dit gebied worden gebouwd. Het bouwtempo is door de crisis drastisch verlaagd. De bouwvolumes van 500 à 600 woningen per jaar worden bij lange na niet meer gehaald.

Ook de makelaardij is nog niet in juichstemming. Makelaar Arjen Faber sloeg vanmorgen de Leeuwarder Courant op en keek licht geschokt naar de voorpagina waarop een dramatisch verhaal stond over het langzame tempo van het verstrekken van hypotheken. ‘De verkopen krabbelen op en dan hebben we dit weer. Eerst hadden we moeite om de flexwerkers aan een hypotheek te krijgen. Als dat lukt moeten we soms acht weken wachten op een ja of nee. Onwerkbaar’, aldus Faber.

Ons ontwerp: ‘Boat hûs’

Ontwerpteam:
IM.architects , Annika Hermann
Architectenbureau Robin Kerssens
Engineering, Bartels & Vedder, Jelle Vedder
Aannemer Randewijk Beter Wonen, Cees van Deelen

Bron: liwwadders.nl