Passief bouwen

Passief bouwen gaat verder dan duurzame nieuwbouw. Passief bouwen betekent dat het gebouw in staat is de energie – die het gebruikt – zelf op te wekken. Des te minder energie een gebouw nodig heeft, des te gemakkelijker dat gaat.
Het passief maken van een traditioneel gebouwd woonhuis is mogelijk, maar vergt veelal een grotere investering dan een woonhuis waarbij traditionele bouw wordt losgelaten. Dit is niet van invloed op bijvoorbeeld de kwaliteit of veiligheidseisen; het out-of-the-box denken bij ontwerp en uitvoering levert vaak een woonhuis op dat voordeliger te bouwen is dan binnen een traditionele opdracht.
Onze insteek voor passief bouw is – nog meer dan bij duurzame nieuwbouw – allemaal ’passieve’ oplossingen, zoals situering, slimme gevel openingen, hoge isolatiewaarde van de schil (dak, wanden en vloeren) te optimaliseren. Dit zijn namelijk éénzijdige investeringen die onderhoudsarm zijn en geen vervanging behoeven. In aanvulling met de juiste installaties zoals een waterpomp en zonnepanelen kan passief bouwen worden gerealiseerd.
Bij passief bouw is de belangrijkste fase in het proces de afstemming van de detaillering van de materialen onderling. Als je out-of-the-box ontwerpt, is bijvoorbeeld kierdicht bouwen en gebruikmaken van natuurlijke ventilatie prima mogelijk. Op deze manier hoeft passief bouw niet onbetaalbaar te zijn; veelal is de investering binnen 10 jaar terugverdiend. Passief bouwen is na deze periode voordeliger dan een traditioneel woonhuis of een duurzaam gebouwd woonhuis.
Passief bouwen is een verantwoorde en goede optie voor mensen die durven te investeren in de toekomst en daarbij echt het milieu een warm hart toedragen.