Zonne energie

De meest duurzame energiebron die we kennen is de zon. Zonne-energie kan op diverse manieren gebruikt worden. Bij duurzaam en vooral ook bij passief bouwen is het ontwerp van het gebouw van belang voor optimaal gebruik van zonne-energie. Door glaspartijen op een juiste manier te situeren, kan het gebouw opgewarmd worden door zonne-energie. Tevens geeft de zon natuurlijk ook verlichting. Gevels die bijvoorbeeld aan de schaduwzijde zijn gesitueerd, kunnen het beste zo min mogelijk openingen hebben om warmteverlies te voorkomen. Het juiste ontwerp en de juiste situering ten opzichte van de zon zorgen samen voor een passief gebruik van zonne-energie. Een slimme investering dus die geen extra geld kost.
Naast passief gebruik van zonne-energie ( warmte ) kan zonlicht ook gebruikt worden voor het opwekken van energie. Middels zonnepanelen, die voorzien zijn van foto voltaïsche cellen, wordt zonlicht omgezet in stroom. Een handig hulpmiddel om te bekijken of een gebouw hiervoor geschikt is, is de zonnekaart ( www.zonnekaart.nl ) of de zonatlas ( www.zonatlas.nl ). In een oogopslag kunt u zien of uw woonhuis geschikt is om zonnepanelen toe te passen. Zonnepanelen zijn er in diverse soorten en maten. Qua uitstraling heb je de Polykristallijn met een blauw-/paarse kleur en de Monokristallijn met een meer effen donkere kleur. Het rendement van deze soorten verschilt nauwelijks; ook qua prijs worden de verschillen kleiner waarbij de Polykristallijn over het algemeen voordeliger is.
Afhankelijk van het energieverbruik en de mogelijkheden die het dak biedt, kan gezocht worden naar de optimale installatie c.q. het aantal zonnepanelen. Goed om te weten is dat als meer dan 3 zonnepanelen nodig zijn er ook een aparte groep gemaakt moet worden in de meterkast. Voor het omzetten van de opgewekte energie naar het elektriciteitsnet zijn diverse omvormers beschikbaar. Afhankelijk van het aantal panelen en de gewenste functies van de omvormer kan ook hierin een keuze gemaakt worden.
Randewijk Beter Wonen helpt u graag met gebruik van zonne-energie. Wanneer u geïnteresseerd bent in zonne-energie kunt u ons bellen of mailen voor een afspraak.
Wij geven u een advies op maat!